5 Tips Penjagaan Si Manja Ketika Demam

Kurang selera makan dan kerap menangis adalah situasi yang biasa berlaku apabila si manja demam.Pujuk si manja makan secara lembut dan berterusan adalah penting untuk mengelak perut si manja kosong dan kembung.

Sediakan makanan kegemaran mereka dan beri juga vitamin dalam bentuk tablet bagi menambah kekurangan nutrien pada si manja.

Cara Penjagaan.

  1. Pastikan si manja kerap minup air kosong dan susu.
  2. Berikan makanan yang mudah hadam seperti bubur atau sup.
  3. Berikan ubat mengikut jadual yang telah diberikan oleh doktor dan ubat Antibiotik mesitlah dihabiskan walaupun si manja sudah sihat.
  4. Lap badan si manja dengan tuala basah sekiranya suhu badan si manja naik dengan mendadak.
  5. Suhu badan si manja akan lebih tinggi pada waktu petang dan malam.

Kredit: Pamapedia

20 Tips Memilih Pusat Tusyen Untuk Anak Kita

Assalamualaikum

Kadang-kadang kita binggung macamana nak pilih pusat tuisyen yang sesuai untuk anak kita… tanya kawan?,tanya jiran?, tanya cikgu sekolah? atau tanya anak itu sendiri?. Mari kita kaji kriteria pusat tuisyen apa yang sesuai untuk pembangunan dan perkembangan prestasi anak kita…..

Memang sekarang ini sangat banyak pusat tuisyen ditubuhkan terutama di kawasan bandar dan pinggir bandar bagai ” cendawan tumbuh selepas hujan” . Dan ibu bapa juga berlumba-lumba untuk menghantar anak ke pusat tuisyen kerana terlalu mementingkan pencapaian akademik di era siber yang pesat membangun ini . Ibu-bapa juga tidak mahu anak mereka ketinggalan dalam pelajaran.

Perlu ke kita hantar anak ke tuisyen? Dalam beberapa situasi…

“Rasanya abang long tak payah la pergi tuisyen ye sebab abang long dah ‘ok’ kat sekolah, kan abang selalu dapat no 1 kat kelas”

” Alhamdulillah anak saya belajar sendiri dan saya sendiri yang pantau prestasi anak-anak sebab saya ‘house wife full time’ dan pencapaian di sekolah pun amat membanggakan saya”

Atau

” mama, cikgu kat sekolah ajar lain kenapa mama ajar lain…pening la kak ngah”

“Susahnyer nak ajar anak belajar selibus asyik berbeza jer..saya sendiri tak faham, lagi pun saya busy la”

Apapun situasi kita, pendidikan amat lah penting dan di sinilah pemilihan pusat tuisyen yang sesuai dengan anak kita memainkan peranan yang utama.

Kata orang:

“eh! anak awak tuisyen kat mana?”

“kenapa tak tuisyenkan anak, tak takut tertinggal ke?”

“Ok ke awak ajar anak sendiri?”

Ini lah persoalan yang sering di ajukan oleh rakan ,jiran-jiran  sekiranya tidak menghantar anak ke tuisyen dan ini mengambarkan betapa pentingnya peranan pusat tuisyen .

 

Sebelum kita tahu macamana nak memilih pusat tuisyen yang sesuai , saya huraikan sedikit kepentingan dan peranan pusat tuisyen untuk anak kita.

  1. Pusat tuisyen dapat mendatangkan kesan positif kepada anak kita dalam meningkatkan prestasi akademik.
  2. Pembelajaran di pusat tuisyen membolehkan anak kita fokus kepada pembelajaran sepenuhnya kerana di sekolah banyak gangguan sehingga tidak dapat memberi tumpuan semasa guru mengajar.
  3. Pengaruh rakan-rakan di sekolah yang membuat bising mengganggu konsentrasi pembelajaran di tambah pula bilangan murid yang ramai dalam kelas.
  4. Di pusat tuisyen bilangan pelajar yang sedikit membolehkan guru mengesan kelemahan pelajar dan membaiki kelemahan tersebut.
  5. Pengaruh yang positif kerana pelajar yang datang adalah terdiri dari pelajar pintar yang ingin menaikkan prestasi dan tidak mahu membuang masa kerana ” masa itu emas”
  6. Pendekatan perbincangan antara guru dan pelajar banyak diterapkan di pusat tuisyen kerana di sekolah guru-guru sibuk dengan pelbagai urusan.
  7. Di pusat tuisyen lebih mudah bertanya dan bersoal jawab dengan guru (soal-jawab dua hala) dan guru dapat memberi penerangan dengan lebih jelas.
  8. Oleh kerana bilangan pelajar yang sedikit di pusat tuisyen dapat memberi bimbingan secara individu dan memberi kesan yang agak maksima kepada pelajar.
  9. Di pusat tuisyen ini juga menjadikan hubungan pelajar dengan guru lebih rapat kerana pelajar tidak segan menyuarakan kelemahan mereka kepada guru untuk diperbaiki disamping guru yang peramah dan mesra.
  10. Fasiliti di pusat tuisyen jauh lebih baik dari di sekolah contohnya bilik yang berhawa dingin, suasana kelas yang cantik dan ceria membangkitkan semangat anak kita belajar.
  11. Susunan jadual waktu yang fleksibel dan jika waktu yang terlepas boleh di ganti balik.

 

Sebelum mengkaji pusat tuisyen yang sesuai terlebih dulu kita kaji prestasi pelajaran dan habit anak kita untuk kesesuaian

  1. Jika anak kita itu dari kategori boleh dikatakan pandai dan sederhana serta kelakuannya sederhana, kita boleh memilih tuisyen dalam group yang biasa dalam kelas yang memuatkan 16-18 orang pelajar.
  2. Jika anak kita itu dari kategori lemah dan perlukan penumpuan pilihlah yang kelas hanya memuatkan 3-5 pelajar sahaja.
  3. Kalau anak pulak kita tu sangat lemah dan asyik tak lulus sahaja ambil lah kelas intensif di mana pembelajaran “one to one couching”

20 tips pemilihan pusat tuisyen untuk anak-anak kita:

  1. Pilihlah pusat tuisyen yang pengusaha itu adalah seorang guru atau orang yang terlibat dalam bidang pendidikan. Ibu bapa lebih memberi kepercayaan kepada pengusaha yang terdiri dari profesion guru. Pengusaha itu lebih peka dengan pelajaran silibus pelajaran semasa yang berkaitan dengan sekolah.
  2. Pilih pusat tuisyen yang beroperasi sah dan di luluskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Pastikan pusat tuisyen itu berdaftar dan ada sijil pendaftaran tertampal di premis.
  3. Cari pusat tuisyen yang di pantau oleh PPD (Pejabat Pendidikan Daerah), setiap tahun pihak PPD akan melawat premis tersebut dan memantau prestasi pelajar, guru-guru, kemudahan dan sistem keselamatan premis dan sistem penyelengaraan pusat tuisyen.
  4. Pilih pusat tuisyen yang mempunyai trek rekod yang baik dan testimony ramai pelajar cemerlang. Ini sangat penting!!!! Kaji peratusan pelajar yang cemerlang, selalunya 25-30% pelajar cemerlang dari pelajar yang mengambil peperiksaan di pusat tuisyen tersebut.
  5. Cari maklumat pusat tuisyen samada melalui media sosial seperti laman web, facebook,blogs atau datang sendiri ke pusat tuisyen tersebut. Tanya jiran, kawan, saudara mara yang anaknya cemerlang-mereka hantar di mana untuk tuisyen anak. Minta pandangan guru sekolah pusat tuisyen yang bagus. Selalunya guru boleh mencadangkan pusat tuisyen yang bagus yang menolong prestasi pelajar di sekolah.
  6. Cari pusat tuisyen yang tenaga pengajar pusat tersebut seratus peratus terdiri guru-guru sekolah. Jadi pembelajaran selari dengan selibus kementerian pelajaran dan guru itu sendiri ada cara untuk kesesuaian pembelajaran untuk anak kita (ada pedagogi). Guru-guru sekolah juga dihantar kursus untuk kementerian jadi mereka  lebih “advance” dan “up to date” tentang selibus terkini, (Silibus pelajaran di Malaysia kan sering bertukar-tukar…..)
  7. Bukan guru biasa sahaja cari pusat tuisyen yang terdapat guru pemeriksa kertas peperiksaan dan pembina item soalan. Ini satu kelebihan dan bonus pusat tuisyen tersebut kerana guru tersebut mahir dan pakar tentang soalan dan jawaban kertas-kertas peperiksaan. Lagi ramai guru pemeriksa kertas lagi bagus pusat tuisyen tersebut.
  8. Penggusussan bidang, guru yang mengajar hendaklah mahir dalam bidang masing-masing, contohnya guru tersebut mengajar tahun 6 subjek matematik jadi di pusat tuisyen juga mengajar subjek dan tahun yang sama. Jangan cari pusat tuisyen yang seorang guru boleh mengajar semua subjek atau bukan terdiri dari guru!!! Dikhuatiri penyampaian kepada pelajar tidak mencapai tahap pembelajaran.
  9. Pilih jadual yang sesuai dengan masa kita dan anak, mungkin anak penat masa hari persekolahan jadi boleh pilih hari sabtu dan ahad. Jadi anak tidak tertekan dengan jadual yang padat setiap hari.
  10. Pemilihan lokasi pusat tuisyen hendaklah berdekatan dengan kediaman kita. Walaubagaimanapun jika pusat tuisyen yang berdekatan tidak berkualiti baik hantar yang jauh sikit.
  11. Fasiliti pusat tuisyen, chek apa yang ada di premis pusat tuisyen contohnya bilik berhawa dingin dan dibantu kipas sebagai “back-up” jika sekiranya tiba-tiba air-cond tidak berfungsi. Ruang pejabat pentadbiran, surau, mini perpustakaan, ruang menunggu utuk ibubapa, ruang pelajar, ruang letak kasut, kiosk air dan lain-lain. Pastikan persekitaran ruang kelas dan tandas yang bersih.
  12. Kadar yuran bulanan yang berpatutan, tidak terlalu mahal dan kita mampu. Tidak semestinya yuran yang mahal dapat memberi result yang bagus untuk anak kita. Ini juga bergantung dengan kemampuan pembelajaran anak kita. Jangan anggap anak kita terlalu lemah bila di hantar ke pusat tuisyen yang mahal yurannya akan memberi keputusan yang cemerlang.
  13. Cari pusat tuisyen yang yuran pendaftaran berpatutan dan mungkin ada cenderahati seperti beg, t-shirt kerana ini member aura positif untuk galakkan anak belajar di pusat tuisyen tersebut.
  14. Sistem pembayaran yuran yang efesien contohnya sistem kad pembayaran yuran, riset, sistem excess card dll.
  15. Cari pusat tuisyen yang mementingkan displin pelajar, walaupun hanya beberapa jam di pusat tuisyen tetapi mungkin anak kita tidak jujur, contohnya pelajar ponteng kelas atau merokok. Jadi pengusaha wajib memberitahu ibubapa tentang perkara tersebut.
  16. Pastikan prestasi anak kita setiap sekurang-kurangnya 2 atau 3 bulan sekali. Adakan hubungan baik dengan pusat tuisyen. Pihak tuisyen selalunya akan mengadakan ujian setiap 3 bulan sekali dan latih tubi menjelang waktu peperiksaan besar seperti UPSR, PT3 dan SPM.
  17. Ada sesetengah pusat tuisyen akan mengadakan program-program tertentu untuk pelajar seperti program tip menjawab soalan peperiksaan, solat hajat dan lain-lain.
  18. Cari pusat tuisyen yang memberi “reward” kepada pelajar yang cemerlang. Ini sedikit sebanyak dapat memberi galakkan kepada pelajar untuk cemerlang. Contohnya Majlis Mini Konvokesyen.
  19.  Tidak semestinya pusat tuisyen yang glamour memberi result yang cemerlang untuk anak kita. Mungkin pusat tuisyen yang glamour dan banyak cawangan hanya result di cawangan tertentu sahaja yang cemerlang dan testimoni di kira keseluruhan cawangan. Jadi ini adalah “trik” perniagaan mereka. Cari pusat tuisyen di tempat kita yang pusat itu sendiri melahirkan ramai pelajar cemerlang.
  20. Akhir sekali cari pusat tuisyen yang bukan hanya mementingkan keuntungan sahaja tetapi khidmat kepada masyarakat setempat dan betul-betul ingin membantu mempertingkatkan prestasi anak-anak tempatan.

Pusat tuisyen adalah wadah ilmu dan tempat alternative terbaik bagi anak kita yang mahu berjaya dalam pelajaran. Kita mesti memilih pusat tuisyen yang benar-benar boleh membantu untuk meningkatkan prestasi anak kita dan pencapaian yang cemerlang dalam akademik akan menjadi ukuran kejayaan di hari muka. Dan jangan menyalahgunakan kemudahan tuisyen kerana “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna”. Walaubagaimana pun kejayaan anak kita adalah berkat usaha anak kita sendiri dengan sokongan dan bantuan ibubapa,guru di sekolah  dan pusat tuisyen

 

Kredit : ebijak.com

 

Batman Serang Sekolah Di Hari Pertama Persekolahan

KOTA BARU, 1 Jan — Sekolah Kebangsaan (SK) Kubang Kerian 3 meneruskan tradisi tahun kedua berturut-turut memulakan hari pertama persekolahan dengan membawa watak adiwira bagi menarik minat murid terutama pelajar Tahun Satu.

Guru Besarnya Seri Dewi Mohd Ibrahim berkata antara watak adiwira yang muncul termasuklah Kamen Rider Decade dan Batman yang mengadakan pertunjukan bersama persatuan silat sekolah berkenaan.

Seri Dewi berkata kostum yang disewa itu dipakai dua guru lelaki sekolah berkenaan yang membawa mesej tersirat bertujuan menerapkan enam ciri inspirasi kepada murid.

“Enam ciri inspirasi tersebut adalah pengetahuan, kemahiran berfikir, kemahiran dwibahasa, identiti nasional, etika dan kerohanian serta kepimpinan dengan mengemukakan soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) kepada semua murid dari Tahun Satu hingga Tahun Enam.

“Selain itu, persembahan hari ini turut menerapkan perasaan bangga dengan identiti nasional melalui kumpulan silat yang diwakili enam orang murid,” katanya kepada pemberita di sekolah berkenaan di sini, hari ini.

Beliau berkata 1,355 murid termasuk 228 murid Tahun Satu memulakan hari pertama sesi persekolahan 2017 yang bermula hari ini.

Seorang murid Tahun Dua, Nik Adam Haikal Raesan Ismail, 8, berkata beliau bersemangat untuk memulakan sesi persekolahan hari ini selepas melihat watak adiwira yang sebelum ini hanya ditontonnya di kaca televisyen.

“Pada tahun lepas, sekolah ini bawa dua watak dalam filem Star Wars, tapi tahun ini bawa adiwira lain iaitu Batman dan Kamen Rider Decade.

“Saya seronok kerana guru sering bawa kelainan kepada kami setiap kali sesi persekolahan bermula,” katanya.

Rakannya, Mohd Rayyan Iqbal Syarifudin, 8, berkata dia sangat teruja untuk memulakan hari pertama persekolahan kerana tertunggu-tunggu untuk berjumpa dengan watak adiwira.

“Saya rasa seronok untuk datang ke sekolah hari ini sebab nak belajar dan tak sabar nak jumpa Batman dan Kamen Rider Decade,” katanya. — Bernama

Sumber : Malaymailonline

Persiapan Untuk Anak Yang Baru Melangkah Ke Darjah Satu

Bagi mereka yang mempunyai anak yang baru melangkah masuk ke alam persekolahan, pastinya andalah ibubapa yang paling susah hati kerana buntu dengan persiapan yang sepatutnya dilakukan oleh anda.

Anda mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak anda, pastinya bimbang jika perkara yang masih anda tidak lakukan. Maklumlah, sibuk dengan kerja.

Jom lihat checklist persiapan untuk anak-anak darjah satu;

  1. Baju sekolah (terpulang kepada ekonomi anda. Jika mampu sediakan sekurang2nya 3 helai pasang)
  2. Kasut sekolah – 2 pasang
  3. Buku dan alat menulis
  4. Stokin
  5. Beg sekolah & botol air
  6. Dokumen penting (salinan kad pengenalan ibu dan ayah, salinan mykid, borang, slippendapatan ibubapa)
  7. Cop nama beserta nombor panggilan kecemasan untuk dihubungi
  8. Gambar passport anak

Sentiasa persiapkan mental anak-anak untuk suka ke sekolah dan selamat menempuh ragam saat melangkah ke sekolah

7 Tips Simple Handle Perkakas Beg Sekolah Anak Darjah 1

Lagi-lagi boys hehe. Sebenarnya applicable je untuk lower primary, sampai budak-budak besar sikit dan pandai urus buku and barang-barang sekolah.

2017, Aiman darjah satu and Adam dah darjah dua, so adalah pengalaman sikit yang kita belajar dari tahun 2016 dulu hehe.

KEDAI ALAT TULIS MUMMY

Ini kalau hilang stationery, nak mintak baru, Mummy charge lima kupang sorang. Tu dah diskaun dari bookshop sekolah ok.

Organize everything in one place. Senang especially for the busy days ahead. This year, crayons and watercolors semua all prepared.

Tak macam tahun lepas, tak tau apa Adam belajar apa masa Pendidikan Seni, tau tau time nak exam ada yang kena guna crayons, ada yang watercolors, ada yang kertas warna and etc. Ha, kelam kabut masa tu nak pilih soalan mana nak jawab sebab bahan tak cukup hehe.

Plus, bila letak setempat ni mudah untuk orang lain tolong jugak. Sebab next year, ada baby, kalau Mummy tak sempat tengok, boleh mintak tolong Ayah, Maktok ke Tokwan ke and senang nak bagitau dekat mana barang-barang. Terutamanya the daddy. Kalau kita minta tolong cari barang, kena exact location tu dengan pandangan berapa degree ahahaha. Sebab dia takkan tengok tepi sikit ke, bawah sikit ke, belakang sikit ke. Heheh.

NAME STICKER LABELS

Jimat masa menulis hehe. Big and bold, ini kalau hilang juga taktau nak kata apa la. Kalau tersalah masuk beg kawan ke apa, senang kawan nak perasan and boleh pulangkan balik hehe.

Tahun lepas rajin tulis each and every book, tapi tahun dua anak sekolah hahaha sudah tiada keupayaan nak tulis. DIY sticker senang. Tak cukup boleh print lagi.

LABEL BARANG-BARANG

This year Mummy labelkan semuaaaa barang. Termasuklah 48 batang pensil warna sorang, dua orang dah 96 batang. Yerlah, kalau anak kita pakai Faber Castel, kawan sebelah pakai sama, dahhh tiba-tiba dalam box tu ada dua warna biru la, merah la.

So semua benda I label. Dengan pesanan berulang kali, “bawa balik barang-barang yang ada label nama saja. sebab anak mummy dengan ayah nama dia Adam Haris and Aiman Haris only’.

Tu pun Aiman jawab, “kalau barang baru beli from bookshop, takda sticker? so tinggallah dekat sekolah”. Lepas tu dia kata kalau kawan cabut sticker, barang nak tinggal dekat sekolah jugak ke. Isk, banyak pulak kebarangkalian dia.

STICKER LABELS

Waterproof. Tulisan tak payah lengkoi lengkoi sangatlah. Biar clear clean bold. Senang anak kita baca, senang kawan-kawan dia baca jugak.

Yang tanya mana buat sticker silver ni, I buat dekat Ikano. Yang ni kecik je, just nice untuk label barang-barang sekolah. RM6-7 for 100pcs. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Selalunya booth-booth dekat hypermarket Giant or Tesco ada jugak jual stickers ni. Buat dapat terus. Sticker besar for books je I design and print sendiri, guna sticker paper beli from bookstore.

EMERGENCY MONEY. RM2 pack & seal.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ini sebenarnya Maktok Adam punya amalan. 😂😂Kita selit dalam beg belah bawah. Or macam Adam & Adam, dalam bag tu ada satu compartment untuk file, so kita letak dekat situ.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Explain to them what the money for. Selalunya Adam guna kalau time bekal tertinggal, duit belanja lupa bagi or tiba-tiba ada buku tulis yang tak ada then kena beli from bookshop. Or ada la sekali dua dia bagi time donation.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kena pesan jangan beli benda merapu, jangan tunjuk pada kawan and etc. Ini pun masa awal-awal dulu, Adam pi jadi ceti dekat sekolah. Kerja dok bagi kawan pinjam duit. Tapi kalau dah hari-hari, macam kena pau pulak. So kita orang pesan, “either you jaga your duit, or lepas ni tak ada duit belanja langsung dah.”
Tapi ni Adam la, sebab dia memang tak beli makanan merapu or jajan. Aiman nanti haha taktau la apa cerita.

EMERGENCY STATIONERY KIT.

Ha, banyak betul emergency pack eh. Tapi percayalah sangat berguna. Tak berat mana pun. Pack duit and pack alat tulis ni sorok je dalam compartment belah dalam beg tu.

Adam pernah tertinggal kotak pensel masa exam akhir tahun. Panik Maktok dia hehehe. Tapi dah tau ada spare kit dalam beg sekolah dia, so kurang sikit kerisauan, but still pergi hantar jugak kotak pensel dia.

Ni Maktok punya idea jugak. Maybe sebab Maktok cikgu kot hahaha so dah tau dah possibility kes-kes macam ni.

POCKET FILE.

Penting jugak. Pocket file. Sebab budak-budak ni dekat sekolah banyak guna kertas, lagi-lagi standard one during the first month. Banyak drawing, coloring, writing on paper.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tak termasuk derang koyak buku and buat drawing.😂😂😂 Kadang-kadang tak siap kerja dekat sekolah, cikgu suruh sambung dekat rumah. Kalau tak bagi file, dia suka hati je lipat and sumbat je dekat mana-mana dalam beg. 😂😂 Kadang-kadang crumple kronik kertas tu. 😅 Ni untuk lower primary la, sementara nak pandai urus buku and barang sendiri.

So far, pocket file ni bertahan. Bukan plastik lembik tu, nanti lunyai jugak akhirnya. Kalau yang macam box tu, takut berat beg. Sebab Adam dulu, rasa macam beg sekolah dengan tuan pun sama berat hehe.

Kredit : Pn Nur Yusila Mat Rani

Insurans PERCUMA Untuk Murid Sekolah

Satu lagi skim yang perlu diketahui oleh ibu bapa adalah Skim Perlindungan Insurans Murid-Murid Sekolah dibawah SPAD. Skim ini diwujudkan selaras dengan pengumuman Yang Amat Berhormat Perdana Menteri pada sesi pembentangan Bajet 2013. Kerajaan menerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang bertindak sebagai agensi pelaksana dengan kejersama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan Skim Perlindungan Insurans Murid-Murid Sekolah. Skim ini telah mula dikuatkuasa sejak Januari, 2013.

Skim ini dilaksanakan oleh kerajaaan sebagai tanda keprihatinan kerajaan dalam isu keselamatan pelajar-pelajar sekolah yang menaiki bas ke sekolah. Justeru itu, skim insurans ini adalah suatu langkah untuk mentransformasikan industri bas sekolah, yang mana ianya disediakan bagi membantu murid-murid dan keluarga murid bagi menghadapi keadaan yang tidak diduga.

Skim ini melibatkan murid-murid sekolah yang bersekolah di sekolah-sekolah berdaftar dengan KPM dan menaiki/menggunakan bas-bas sekolah yang berlesen dengan SPAD diseluruh Semenanjung dan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) bagi Sabah, Labuan dan Sarawak. Maklumat mengenai skim insurans ini adalah seperti berikut :

Bagi mengetahui mengenai surat perlaksaanaan SIMS, prosuder tuntutan insurans dan borang tuntutan insurans. Klik pautan di bawah.

SURAT PERLAKSANAAN SIMS SPAD 

PROSUDER PROSES TUNTUTAN INSURAN 

BORANG TUNTUTAN SIMS SPAD

Kredit: After School

 

Cari tudung sekolah Anak

Lawati laman website kami : www.tudungbudaksekolah.com

Kurangkan Kepenatan Urus Rumah Tangga, Ibu Ibu Wajib Baca Zikir Ini.

Wanita yang bergelar ibu dan bekerja sama ada di pejabat atau di rumah tentu sahaja sesekali akan terkeluar keluhan penat dan stres kerana bebanan tugas di rumah dan tempat kerja yang tak pernah habis. Menguruskan suami, anak-anak, rumah tangga, tugas di pejabat bukanlah tanggungjawab yang mudah. Sebagai manusia biasa tentu sahaja akan berasa penat dan lelah.

Selain mengeluh, mungkin ada wanita akan memperuntukkan masa untuk diri sendiri bagi menghilangkan stres dan keletihan yang dialami dengan memanjakan diri di spa, pergi berurut, bercuti atau keluar bersiar-siar bersama teman. Namun, tanpa kita sedari sebenarnya dalam Islam telah ada penawar segala kepenatan ini seperti diajarkan oleh Rasulullah s.a.w kepada puteri Baginda, Saidatina Fatimah r.a.

 

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, satu hari puteri Rasulullah s.a.w Saidatina Fatimah r.a mengadu kepada suaminya, Saidina Ali bin Abu Talibb r.a. tentang tangannya yang berasa sakit dan keletihan kerana terlalu banyak kerja rumah yang perlu dilakukan.

Saidatina Fatimah kemudian datang menemui ayahandanya baginda Rasulullah s.a.w untuk meminta seorang pembantu. Tetapi dia tidak berjaya menemui Rasulullah s.a.w dan hanya bertemu Saidatina Aisyah r.a.

Kemudian Saidatina Fatimah meninggalkan permintaannya kepada Saidatina Aisyah untuk disampaikan kepada Rasulullah s.a.w. Apabila Rasulullah s.a.w tiba di rumah, Saidatina Aisyah pun memberitahu Baginda tentang permintaan puterinya.

Lalu Baginda telah pergi menemui puteri serta menantunya yang ketika itu telah berbaring di tempat tidur. Keduanya mahu berganjak bangun dan ingin menghampiri Baginda akan tetapi Rasulullah meminta mereka tetap di tempat pembaringan.

Kemudian Baginda bersabda: “Mahukah kamu berdua aku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu berdua minta? Ketika kalian berbaring hendak tidur, maka bacalah takbir (Allahu Akhbar) 34 kali, tasbih (Subhanallah) 33 kali dan tahmid (Alhamdulillah) 33 kali. Sesungguhnya yang demikian itu lebih baik bagi kalian daripada seorang pembantu.” (HR. Muslim, no: 4906)

Jadi, kepada ibu-ibu yang kepenatan bolehlah amalkan ajaran Rasulullah s.a.w ini untuk membaca Zikir dan Tasbih Fatimah sambil berbaring atau menyusukan bayi. Selain beroleh ketenangan anda juga dapat pahala.

Dalam pada itu, sentiasalah menanamkan dalam hati supaya ikhlas dan reda melakukan segala tanggungjawab sebagai isteri dan ibu supaya tidak terasa satu bebanan yang memenatkan. Semoga ibu-ibu semua dikurniakan ganjaran pahala daripada Allah SWT.

Sumber: majalahpama.my

Nak Jadi Ibubapa Yang Cemerlang, Baca Petua Ini…

Setiap ibubapa inginkan yang terbaik untuk anak anak mereka. Begitu juga abang mahukan anak anak abang menjadi orang yang yang berguna kelak. Ibubapa contoh terdekat anak anak. Tunjukkanlah akhlak yang baik untuk mereka. Apa yang kita ucapkan, lakukan dengan perbuatan biarlah ianya menjadi ikutan terbaik untuk anak anak.

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat “iyyakanakbudu waiyyakanastain” – yang ertinya “Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..”, mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.


5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan kita, kita marah kerana dia buat salah, bukan bermaksud membenci. Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita, anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia. Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan “Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia…..untuk faham agamanya “, [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi “. Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai.. dan ingat kepada Allah selalu.

Sumber: Prof Dr Muhaya

Bila Marah, Jaga Ucapanmu Bu …

Kisah untuk renungan kita bersama

Aku sedang membersihkan rumah. Tiba-tiba anak lelakiku yang masih kecil berlari ke arahku! Dia terlanggar satu pot bunga yang baru ku beli dibuat dari kaca! Pecah hancur semuanya!

Aku benar-benar marah, kerana pot itu memang sangat mahal harganya. Tanpa kusadari, aku telah melontarkan kata-kata,

Matilah kau! Semoga kamu ditimpa dinding bangunan dan tulang-tulang kau hancur!” Tahun demi tahun berlalu! Anak lelakiku membesar, aku sudah lupa akan doa itu. Aku pun tak anggapnya penting dan aku tak tahu bahwa doa itu telah naik ke langit!
Anak lelakiku dan adik-adiknya yang lain sedang membesar! Dia anak sulung yang paling aku sayangi dari anak-anakku yang lain. Dialah anak yang rajin dan pandai menghormati aku dan berbakti kepadaku dibandingkan adik-adiknya yang lain!

Kini dia telah menjadi seorang dewasa! Tak lama lagi dia akan menikah. Tak sabar rasanya aku ingin menimang cucu! Ayahnya mempunyai sebuah bangunan yang sudah lama dan ingin direnovasi. Maka pergilah anakku bersama ayahnya ke gudang itu. Para pekerja sudah bersiap-siap untuk merobohkan satu dinding yang sudah usang.
Sementara pekerja sedang bekerja, anakku pergi ke belakang bangunan tanpa diketahui oleh siapa pun. Dengan tak disangka-sangka dinding bangunan itu roboh menimpanya!

Terdengar sebuah suara berteriak di dalam runtuhan itu, sehingga suaranya tak kedengaran lagi! Semua pekerja berhenti. Mereka heran, itu suara siapa? Mereka berlari ke arah reruntuhan itu. Mereka mengangkat dinding yang menghimpit anakku dengan susah payah dan segera memanggil ambulans. Mereka tidak dapat mengangkat badan anakku. Ia remuk seperti kaca yang jatuh pecah berkeping-kepingan!

Sebagian dari mereka mengangkat badan anakku yang hancur dengan berhati-hati dan segera membawanya ke Unit Rawatan Rapi (ICU)! Ketika ayahnya menghubungiku, seakan-akan Allah menghadirkan kembali kata-kataku padanya semasa ia masih kecil dahulu! Aku menangis hingga pingsan. Setelah aku sedar, aku berada di hospital dan aku meminta untuk melihat anakku! Ketika melihatnya, aku seakan mendengar suara yang berkata,

INI DOAMU KAN? Sudah AKU kabulkan! Setelah sekian lama engkau berdoa, sekarang Aku akan mengambilnya!” Ketika itu, jantungku seakan berhenti berdetik. Anakku menghembuskan nafasnya yang akhir! Aku berteriak dan menangis sambil berkata,

“Ya Allah! Selamatkanlah anakku! Jangan pergi Nak.”
Seandainya, lidah ini tidak mendoakan yang tidak baik 25 tahun yang lalu! Andaikan! Andaikan! Andaikan! Tetapi kalimat ‘andaikan’ ini tidak berguna lagi waktu ini!
Cerita ini dari satu kisah nyata! Pesanku pada para ibu! Jangan sekali-kali terburu-buru mendoakan KEBURUKAN anakmu ketika kamu sedang marah!
Berlindunglah kepada Allah dari godaan syaitan! Jika kamu ingin memukulnya, pukul sajalah! Tapi jangan kamu mendoakannya dengan yang bukan-bukan sehingga kamu akan menyesal sepertiku … Sungguh aku menulis ini dengan airmataku yang turut mengalir. Wahai anakku, aku rela rohku turut bersamamu! Hingga aku boleh beristirahat dari kepedihan yang aku rasakan sepeninggalanmu!

Tolong sebarkan cerita ini kepada semua wanita! Doakanlah yang baik-baik saja untuk anak-anak kita. Doa itu pasti akan terjawab walaupun untuk sekian lama! Tunggulah dan Allah SWT pasti akan mengabulkannya.

Kredit :  www.paudeldzikr.com

Petua Cara Mudah Menghilangkan Tahi Lalat Atau Kulat Pada Pakaian Baju Sekolah

Apabila baju kesayangan milik kita terdapat tahi lalat atau kulat padanya, pasti kita akan berasa amat kecewa, ianya adalah kerana kesan tersebut pasti tidak akan dapat hilang.
Tahi lalat pada baju atau pakaian adalah merupakan bintik-bintik kecil berwarna hitam, jika pakaian kita sudah terkena tahi lalat ini maka pakaian kita tetap akan kelihatan kotor walaupun ianya sudah dicuci dengan bersih.
Tahi lalat pada pakaian biasanya adalah disebabkan oleh kulat yang telah tumbuh pada pakaian akibat ianya tidak kering atau lembap. Tahi lalat akan mula muncul jika kita peram baju yang basah, ataupun ianya terjadi ketika kita merendam pakaian dengan air yang sedikit, kemudian kita menangguh-nangguhkannya untuk membilas dan membiarkan sehingga beberapa hari dan  kemungkinan besar pakaian anda akan muncul tahi lalat.
Jadi mari kami kongsikan
Cara Mudah Menghilangkan Tahi Lalat Atau Kulat Pada Pakaian;
images
Cara-caranya:
1. Campurlah sedikit cuka kedalam setengah liter air.
2. Rendamkanlah pakaian anda yang terkena tahi lalat tersebut kedalam air campuran cuka tadi. Rendamkan selama semalaman.
3. Pada keesokan harinya cucilah pakaian anda dengan sabun atau detergen seperti biasa.
4. Siapkan air panas yang telah dicampur dengan perahan limau nipis.
5. Kemudian bilaslah pakaian anda tadi dengan air panas campuran limau nipis tersebut.
6. Biarkanlah pakaian selama beberapa saat di dalam air panas campuran limau nipis tersebut.
7. Kemudian cucilah kembali pakaian anda dengan menggunakan sabun atau detergen.
8. Bilaslah denagan menggunakan air bersih.
9. Jika tahi lalatnya masih ada pada pakaian anda silalah ulangi langkah no 5 hingga 8 berulang-ulang sehingga kesemua tahi lalatnya hilang.
10. Kemudian anda jemurlah pakaian tersebut sehingga kering. Zat asam yang ada pada cuka dan limau nipis dipercayai dapat menghilangkan tahi lalat yang ada pada pakaian anda.
Cara Mencegah Tahi Lalat Muncul Pada Baju
1. Jika sehabis melakukan aktiviti yang mengeluarkan banyak peluh sebaiknya rendam atau terus cuci baju anda, Jangan peruk baju tu ya..
2. Jika anda merendam baju, jangan menunda-nunda untuk membilasnya, apa lagi sampai berhari-hari.
3. Jika baju hari ini ingin dipakai kembali pada besok hari, sebaiknya jemur terlebih dahulu bajunya sebelum digantung pada gantungan baju.
Selamat mencuba